Poselství jednorožců

Název: Poselství jednorožců (Strážci dobra, Zrádné hory Dragor, Záchrana Lilandgarie)

Autor: Michaela Burdová
Nakladatelství: Fragment
 
Příběh Strážců dobra se odehrává v Lilandgarii, kde panuje rovnováha mezi dobrem a zlem – udržují ji vzácní a posvátní jednorožci, zvaní také jako Strážci dobra. Dokud jsou všichni jednorožci pohromadě, Lilandgarii nehrozí žádné nebezpečí. To se ale změní, když se jednorožcí mládě zatoulá a ztratí. Toho se rozhodne využít zlý čaroděj Valgar, jenž chce vysvobodit ještě horšího Golroga – démona, jehož povstání by znamenalo zkázu pro celou říši.
Nic ale není ztraceno, neboť se objeví záchranná skupina, v čele s princeznou Aranis. Po jejím boku stojí její věrní elfí ochránci, sourozenci Lavril a Eleas. Přidává se i lilandgarský princ Falien a brzy i neznámý a tajemný Veragin se svým kočkorohem Snížkem. Během putování přes Lilandgarii skupinku ucelí i kentaur Temas.
Mají jistý cíl – najít ztraceného jednorožce dřív, než se to podaří silám zla.
 
Přestože se jim podaří jednorožce najít, ještě zdaleka není vyhráno. Aby se naše skupina hrdinů dostala do Etelwenu a zanechala tam jednorožce, musí se dostat přes hory Dragor, které jsou plné nebezpečí. Prý tam žijí draci a nikdo neví, na čí straně vlastne jsou.
Mezitím na hradu Santiel počíná bitva mezi královskými vojáky a kirlopy s noxogy – odpornými příšerami stojíc na straně zlého čaroděje.
Setkáváme se také s Maxarelem, který je Valgarový věrným bojovníkem. Navíc se ukazuje, že Veragin má děsivé a temné tajemství, které nikdy nemělo být odhaleno a to zjištění zatřese celou skupinou.
Přestože se jednorožcí mládě dostane v pořádku ke své rodině, Aranis čeká největší bitva pro záchranu Lilandgarie – a to čaroděje Valgara zničit…
Co se týče postav, za tu dobu jsem si ke všem vytvořila nějaký vztah, ať už kladný nebo záporný. Každopádně charaktery všech postav se mi líbily, k některém bjsem chovala skutečně silné city. Dokázaly si s mými pocity skutečně zahrát, někdy jsem se nad jejich příhodami usmívala, vzlykala jsem nad smrtí svých oblíbených postav a to nemluvím o konci, kvůli kterému jsem plakala ještě dlouho, dokázalo mě to dojmout.
Nemyslím si, že je příběh nějak extra originální. Je to typická fantasy o válce mezi dobrem a zlem, o skupině hrdinů která má zastavit velkého zloducha. Přesto se mi podání fantasy velmi líbilo, je to fantasy, které zvládnou mladší čtenáři, což by se u Pána prstenů natož takové Hry o trůny, podle mě, říct nedalo. Není to nějak extra složitý, je to jednoduché, ale přesto to dokáže zaujmout více vrstev čtenářů. Míši styl psaní mám ráda, jen mě trochu nudily někdy až moc zdlouhavé popisy. První dva díly mě sice bavily, ale ten třetí jsem si skutečně užila a byl vidět pokrok na autorčině straně.
rdjžtrdjžtrdjžt
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FRAGMENT. Omnibus i jednotlivé díly série si můžete zakoupit na internetových stránkách nakladatelství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *