Kniha, která už nechtěla mlčet

Senzační růžová obálka a téma, které na českém knižním trhu žalostně chybí. Amy Reedová v knize Holky odnikud přichází s příběhem holek, které se rozhodly postavít proti mysogynii a rape culture, což jsem si prostě nemohla nechat ujít.

V knížce máme tři hlavní hrdinky – Grace, Rosinu a Erin, které se v kapitolách střídají ve vyprávení. Ale při čtení se setkáváme s řadou dalších dívek, s různými příběhy, různými příběhy a z různých prostředí. Četla jsem spoustu kritiky na střídání ich-formy a er-formy, ale mně se to fakt líbilo. Originální a trochu zvláštní styl psaní i jeho forma ještě posiloval pocit, že jsme v tom všechny spolu. Různorodostí autorka poukazuje na fakt, že ať už jsme jakékoli, sexuální násilí se týká každé z nás.

Jde o téma, které je mi blízké, kterým se aktivně zabývám ve svém životě a které mě provází každý den, takže jsem se bála, že autorka v něčem půjde proti mým hodnotám, podpoří nějaký stereotyp nebo předá myšlenky, proti kterým se tak stavím. Nic z toho se ovšem nestalo a já jsem nadšená.

A ten feministický vibe je skvělý! Knížka ve mně vzbudila mnoho emocí, hlavně ale VZTEK, takže na otázku v anotaci odmovídám ano, ano, ano. Mám toho plné zuby a nemlčet jsem se rozhodla už dávno. Jsem ráda, že je v tom knížka se mnou!

Co musím ocenit je trigger warning, za které má u mě YOLI velký bonusový bod. Je to něco, co na českých knihách často chybí a to je velké špatné.

Jsou tam věci, co nejsou perfektní. Občas to může působit trochu nerealisticky. Nicméně vnímám knihu především jako zprávu, myšlenku, poselství, které ve mně silně rezonuje a za to všechno si těch 5 hvězdiček zaslouží. Protože takové knížky potřebujeme.

Doporučuju, doporučuju, doporučuju. Zdůrazňuji však trigger warning na obálce – dotýká se to témat jako sexuální násilí. Ale pokud to pro vás není příliš citlivé, rozhodně se do toho pusťte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *