Počátek

Název: Počátek

Originální název: Origin
Autor: Jessica Khouryová
Nakladatelství: Egmont
 
Džungle skrývá dívku, která nemůže zemřít.
Pia nikdy nebyla jako ostatní, ačkoliv se to na první pohled může zdát. Celý život prožila uprostřed amazonské džungle, ve vědecké stanici Malé Cam, kde ji vychovávali vědci – její strýčkové a tetičky. Všichni o ní říkají, že je dokonalá. Nemůže zemřít, její kůže je neprůstřelná, má naprosto bezchybnou pamět. Ale neví vůbec nic o vnějším světě, nic o čemkoli, co se netýká Malé Cam. Smysl jejího života vždy spočíval jen v tom, aby prošla vědeckými testy a byla připravená napomoci k vytvoření nesmrtelné rasy. Všechno se ale změní, když nalezne v plotě, jenž Malou Cam obklopuje, díru a vydává se uprostřed džungle. Poprvé v životě volná potkává Eia, chlapce z nedaleké vesnice, do kterého se zamiluje. Brzy společně začnou odhalovat pravdu o Pie, o Malé Cam a o vědcích, jejichž úmysly zřejmě nejsou zdaleka tak dobré, jak Pie celý život vtloukali do hlavy…
 
Příběh Piy mě neskutečně uchvátil, stejně jako Pia sama. Přes její dokonalost je to vlastně úplně obyčejné sedmnáctileté děvče, jako jakékoli jiné. Je to jedna z těch, v dnešní době mála, hlavních hrdinek, které vám nelezou na nervy, které většinou chápete, případně tolerujete jejich rozhodnutí.
Mimo Piy potkáváme také samozřejmě Eia, chlapce z džungle, který zcela změní dívčin život. Chlapec ji rozptyluje od jejího cíle, totiž stvoření dalších nesmrtelných, což si Pia uvědomuje a ví, že by se s ním neměla vídat, ale jak je známé, srdci se neporučí.
Dál jsou tu strýčkové a tetičky, se kterými Pia vyrůstala, kteří ze začátku působí vcelku vřele. Všechno to řídí strýček Paolo, pak potkáváme Piinu chladnou matku Sylvii, která je zřejmě do Paola bláznivě zamilovaná, strýčka Antonia, Piinýho otce Willa, který má zalíbení v broucích, strýčka Timothyho, tetičku (s roztomilým jménem) Nénine a další. Najdeme zde i postavy z džungle, z Eiovy vesnice, například dívenku jménem Ami, se kterou se Pia spřátelí.
Neměla bych opomenout Harriet Fieldsovou, doktorku Nešiku, jak ji Pia přezdívá, která je v Malé Cam nová, která bude pro příběh důležitou součástí.
A samozřejmě Alai, Piin věrný přítel jaguár, který ji příběhem doprovází.
Jessica Khouryová vás donutí prožívat celý příběh společně s Piou, cítit to, co ona, doPočátku se brzy začtete a pak budete rychle otáčet stránku za stránkou, aby jste co nejdřív zjistili, co bude dál, jak to dopadne. Ačkoliv ze začátku působí jen jako průměrná knížka, kde se v některých částí lze i nudit, brzy se vše změní. Pak je kniha pořád plná akce a napětí a lásky, věčně se tam něco děje a už určitě nenudí. Posledních sto stran možná budete někdy lapat po dechu kvůli všem těm zvratům a nečekaným odhalením, ke konci je i možné, že vám třeba vhrne slzy do očí, protože je tam také spoustu dojemných částí.
Z nějakého důvodu jsem od této knížky nijak příliš nečekala, inu knížka předčila mé očekávání. Autorka má příjemný styl psaní, hlavní hrdinka je sympatická, knížka vás dokáže vtáhnout do děje, příběh je naprosto dokonale promyšlený a když pominu ty chvíle, kdy jsem se na začátku trošku nudila, knize snad nelze co vytknout. Jessica Khourová si mě se svým Počátkem plně získala, knížku jsem si zamilovala.
rdjžtrdjžtrdjžtrdjžt
Chtěla bych poděkovat KNIHCENTRUM.CZ za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *