Neuvěřitelná jízda

Někdy nastanou chvíle, kdy je mi hrozně a pak náhle se to změní a já si přeji, aby všichni lidé byli moc šťastní. Jednou z toho vznikl článek. Kdo nečetl, těšilo by mě, kdybyste to napravili, třeba zaujme, nese název NAPOJ SE. A já bych chtěla víc takových článků, protože mi několik z vás psalo zprávy s díky za ten článek a ty komentáře – byly docela ohlasy a byly krásné, nevíte, jak moc mě zahřály u srdíčka. <3 Časem z toho možná vznikne taková série článků, když chci vložit do něčeho své myšlenky a to, co jsem pochytila ze svého krátkého bytí.

Jsou chvíle, kdy životem jen tak proplouváme a žijeme tím, že se na něco těšíme. Strávíme den otrávení nudou, něčím, co nás zatěžuje, stěžujeme si, trčíme ve škole nebo v práci a říkáme si… už aby byl pátek, to budu šťastný. V pátek večer ale všichni vaši přátelé nemají čas, takže stejně sedíte na Facebooku, nudíte se a těšíte se na sobotní večer… na dovolenou, kterou nakonec budete nesnášet a těšit se domů… Ne vždy to tak je, ale přiznejme si, kdo z nás to někdy nedělá?

Tim z mého oblíbeného filmu About Time může cestovat časem – vracet se do některých chvil svého životu a prožít je znovu – jinak. Jeho otec mu prozradí svůj recept na štěstí. Poradí mu, ať každý den prožije dvakrát. Poprvé asi jako většina – podobně tomu, jako jsem popisovala výše. Podruhé ať si užije každou vteřinku, dívá se kolem sebe, všímá si, ať si každou chviličku užije. Tim se nejprve tím receptem řídí, ale pak si jej upraví a v hledání štěstí dospěje ještě dál, než jeho otec. Všechny ty dny bude žít jen jedinkrát a prožije je tak, aby stály za to, hned napoprvé. A právě to je recept pro vás.

„Všichni společně putujeme časem, každou vteřinu našeho života. A nezbývá nám, než si vychutnávat tu neuvěřitelnou jízdu,“ říká Tim v závěru. Život je neuvěřitelná jízda, jen my ji často nejsme schopni vnímat.

Přestaňte snít. Přestaňte myslet na budoucnost a trápit se minulostí. Pojďme všichni žít teď a tady, dělat co nás baví a užívat si přítomnosti, musíme z ní vytěžit všechno, co jde. Bude to znít asi trochu ohraně – ale to my jsme pány vlastního života, my jej můžeme ihned změnit a je to tak snadné a častokrát tak změníme životy mnoha dalších.

Přestaňte věřit na zázraky a hloupě na ně čekat – je to ztráta času. Dělejte zázraky!

Slovo „zázrak“ se moc přeceňuje. Neznamená to, že máte vymyslet lék na nevyléčitelnou nemoc, přivést mrtvého mezi živé, vynaleznout stroj času, naučit se létat… Zázrak je v tom vidět běžné věci jako zázraky. Nyní žijeme ve světě, kdy lidé nevstávají z mrtvých, takže kdyby se to stalo, byl by to zázrak. Ovšem ve světě, kde se to děje běžně, by to asi takový zázrak nebyl. Pro jiný svět, kde lidé nezvládnou zpívat, by byl zázrak, kdyby se ocitli v našem světě a slyšeli zpěv.

Až bude poblíž nějaký člověk, usmějte se na něj. Nedokážete si představit, jak to může udělat radost – ne všem, nikdy se nezavděčíte všem, ale úsměvem nikdy nic nezkazíte.
Až uvidíte svoji starší ségru, povězte jí, jak jí to sluší.
Řekněte někomu, koho máte rádi, že ho máte rádi.
Odpouštějte. Víte, když jste na někoho naštvaní – ve skutečnosti ubližujete jen sami sobě, vy se trápíte. Lidé jsou lidé a i když udělali něco hrozného a vy si říkáte, že jim nikdy nesvedete odpustit, nemá to smysl. Pravda je taková, že když odpustíte, uděláte tím něco pro sebe, ne pro ostatní.
Vnímejte. Vnímejte všechny ty lidi kolem sebe, všechny živočichy, všechny rostlinky, vnímejte počasí, vnímejte jak vdechujete dech do plic, vnímejte všechny hlasy a zvuky, vnímejte každý pohyb vašeho těla.
Užijte si každou chvilku – musím mýt nádobí, jej to je otrava, tak to není. Zdá se to jako otrava jen proto, že jste si sami řekli, že je to otrava. Usmívejte se při tom, pobrukujte si něco hezkého a myslete na to, že drhnou talíř houbičkou je vlastně docela zábava.

A to nejdůležitějšímilujte. Hodně moc lidí. Tím nechci naznačit nic o tom, abyste podváděli své partnery a ani abyste si zahráli na hippies nebo křesťany či tak něco. Andrew mě naučil, že láska má blízko k přijímaní. Přijměte lidi bez kompromisů, přijměte je takové, jaké jsou, se všemi chybami, se vším špatným i dobrým, to je něco, čím jste schopni dokázat lásku. Nikoho kolem sebe nezměníte, nikdo nebude žít podle vašich pravidel.
Jsou dvě skupiny lidí ve vašem životě – lidé, kteří pro vás něco znamenají a lidé, kteří vám jsou upřímně ukradení, nemyslíte na ně, jsou vám jedno, nezatahujete je do svého života. A pak lidé, kteří něco znamenají. A tyhle lidi milujte – přijměte je. Jak jsem řekla, změnit je se vám nepodaří. Když je vypustíte ze svého života, bude vás to trápit a ublížíte sami sobě. Proto je jediné řešení je přijmout a milovat.

Nevím, jestli jde z tohoto roztěkaného článku vyčíst, co jsem chtěla žít, protože všechno souvisí s tím jedním – žít okamžikem. Užívat si každou vteřinku naplno. Upustit od zábran. Dělat to, co chceme. Všichni žijeme jen pro jedinou osobu – pro sebe. Každá vteřina je drahá a naším úkolem je vytěžit z ní všechno. Ne se trápit…

Ta největší pravda je v jednom slově. Víte co máte dělat? BUĎTE. Prostě buďte. Hic et nunc – teď a tady. Buďte a vnímejte, jak jste. Vnímejte tu neuvěřitelnou jízdu – vychutnávejte si to.

A to je ten zázrak.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oyc4mauq3XM&w=640&h=390]

____________________________________

Inspirace života čerpána z hudby a knih – samozřejmě jsem na všechno v životě nepřišla sama, všichni lidé na světě jsou našimi učitely. 😉

One Reply to “Neuvěřitelná jízda”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *