Závěr Povstalecké trilogie

Tris se s Tobiasem a přáteli vydává za hranice rodného Chicaga, kde panuje občanská válka mezi frakcemi. Zjišťují nové informace o sobě, o světě, o historii, o Divergenci a o hrůzném experimentu, který započal před generacemi. Jakmile již postavy nemusí čelit válce, do popředí problémů hlavních hrdinů nastupuje současná situace a vyrovnávání s pravdou, která leckdy bývá krutá…

Na rozdíl od předchozích dílů je kniha vyprávěna střídavě z pohledu Tris a Tobiase. Rozumím, proč to autorka udělala, ale tento jev se mi nelíbil. Když už, měla tak učinit od počátku trilogie a ne jen u třetího dílu. Z Tobiase, kterého jsem tolik milovala mi udělala ufňukaného kluka, který vás štve víc, než ty otravné hlavní hrdinky. Navíc jsem jen těžko rozlišovala, jestli kapitolu vypráví Tris nebo Tobias.

I Tris mě v tomto díle vadila, jako spousta dalších postav. Vadilo mi, jak všichni hodili za hlavu skoro všechno, co se dělo celé jejich životy, že lidé z jejich města umírají ve válce a oni si jen povídají a v hlavě přemítají o filosofii a svém DNA.

Celkově si ve většině knihy pořád jen povídají, přemýšlí, povídají, zjistí něco šokujícího a pak o tom přemýšlí. Pár prvních kapitol se něco dělo, pár posledních k závěru, ale jinak od knihy žádnou akci nečekejte, protože tam skutečně z devadesáti procent není. Děj je utahaný a místy až nudný, že se musíte nutit ke čtení, což je třeba naprostý protiklad Divergence.

Dovolím si vyzdvihnout, že Veronica umí psát. Styl psaní mi vždycky sedl a vždycky byl dokonalý a autorka mi ukázala, že má talent. Má v hlavě úžasné myšlenky, její fantazie nezná mezí, dokáže vám zahrát na emoce, zničit vás, rozplakat vás, rozechvět krev v celém vašem těle, nebo ji zmrazit.

Tahle série měla obrovský potenciál a hodně jsem od ní čekala. Svým způsobem mi Aliance dala přesně to, co jsem si přála, protože s akcí a čtivým textem jsem počítala v případě Rothové jako se samozřejmostí, po zkušenostech z předchozích knih. A tam byl bod zlomu. Děj se v knize prostě nevyvedl. V tom dle mého Veronica zklamala, přesto jsem ohromně natěšená na její další knihy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *