Hlouběji do Podzemí

Název: Hlouběji do Podzemí

Originální název: The Bridge

Autor: Roderick Gordon a Brian Williams

Počet stran: 464

Nakladatelství: Fragment

Děj pokračuje tam, kde první díl skončil. Will, Cal a Chester se ocitnou v Hlubinách a nemají tušení, co dělat. Rozhodnou se, že za každou cenu musí najít pana Burrowse, Willova otce, jinak jsou ztracení. Ale hlavně musí přežít. Nic z toho ovšem není jednoduché, protože Hlubiny jsou tajemné a strašlivé místo a navíc jsou jim v patách Styxové. A neexistuje žádná cesta ven…

Do děje zasahují i nové postavy. Jednou  nich je Sára Jeromeová, Willova a Calova matka, která před lety uprchla na povrch. Sáru jsem si vskutku oblíbila, stejně jako další nové postavy. Drake a Elliot jsou psanci, kteří žijí hluboko v podzemí, znají to tam a dost dobře se tam orientují, což partička zmatených dětí ocení.

Mimo nové postavy také blíže poznáváme ty starší. Will, který mi přišel v prvním díle nezajímavý, začíná vynikat a já ho mám v jisté míře mnohem raději, ale zároveň bych ho chvílemi přetáhla pánví po hlavě. Chestera bych mlátila pánví pořád. Nesedl mi už v prvním díle a to se nezměnilo ani tady, pravda, že jsem ho tak trochu chápala, ale stejně mě moc štval a vůbec jsem si ho neoblíbila. Stejné je to s Calem i panem Burrowsem, u této série je fakt výjimečné, když se mi nějaká postava zamlouvá.

Začíst se do knihy bylo mnohem jednodušší, než jsem po prvním díle očekávala. Styl autorů mi sice stále dělal problémy, ovšem tak nějak jsem si rychle zvykla. Mimo to byl děj mnohem napínavější a často jsem se nemohla odtrhnout. Co se mi moc líbilo, byly popisy. Ačkoliv běžně mě popisy příliš nebaví, tady to bylo úplně jinak. To, jak autoři popisovali Hlubiny, bylo impozantní a živé a úplně jsem to viděla před očima.

První díl byl klidný, tady se ponořili až do hororových pasáží, nabitých dobrodružstvím. Setkáváme se s děsivými praktikami, nalézáme masové hroby, v Hlubinách objevujeme strašný totalitní režim ovládaný náboženstvím, jenž přivádí až k náboženskému fanatismu, laboratoře, kde se dělají pokusy na lidech. Většina lidí, co četla, říkala, že jim vadí ta krutost, ale to mně vůbec nevadilo, naopak to bylo zajímavější a živější. Jen mě trochu vyvádí z míry, že kniha je určena pro děti od jedenácti let, upřímně bych tu laťku o dost zvedla.

Mínus k ději, nevím proč, ale knížka mi přišla taková pochmurná, nebylo kde si oddechnout, kde se pousmát, nic na odlehčení situace, téměř přiváděla až k úzkosti. Rozhodně ale oceňuji tu nabitost, nečekané zvraty, rychlý spád a stále nové a nové dobrodružství. Otáčela jsem stránku za stránkou se zděšením, co dalšího na nás autoři vymyslí. Ale ten styl psaní mi zkrátka pořád vadí. Celkově je druhý díl v mnoha věcech lepší, než-li ten první, na druhou stranu má zápory, které neměl ten první. Přes to všechno se mi druhý díl vážně líbil víc a zaslouží si o něco lepší hodnocení.

rdjžt rdjžtrdjžtrgrggg

Děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

2 Replies to “Hlouběji do Podzemí”

  1. Docela dávno jsem četla ten první díl..Už si ho ani nepamatuji :O Ale myslím, že menší re-reading by mi neuškodil 🙂
    Moc pěkná reccenze 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *