Hledání Aljašky

Název: Hledání Aljašky

Originální název: Looking for Alaska

Autor: John Green

Nakladatelství: Knižní klub

Počet stran: 256

Předtím… Miles má zvláštní zálibu – sbírá poslední věty významných osobností. Při hledání velkého Možná ho to zavede až do Culver Creek… Nastoupí proto na internátní školu. Potkává nové přátele, zažívá skvělá dobrodružství a užívá si mládí, užívá si chvíle, kdy jsou lidé tak neporazitelní. Dělá hloupé věci, jaké už mladí dělají. Od alkoholu a kouření přes boje s ostatními spolužáky a porušování pravidel až k prvním sexuálním zážitkům. Jeho život nabírá ten správný směr a všechno se zdá skvělé.

Potom… Všechno se krutě změní.

Postavy jsou naprosto obyčejné. Ne v dobrém nebo špatném slova smyslu. Jsou to prostě teenageři. Nejsou dokonalí, mají své chyby, dělají chyby, myslí si, že jsou neporazitelní. Jsou skutečné. Naprosto obyčejní, ale přesto výjimeční. Ostatně jako každý.

„Myslíme si, že jsme neporazitelní, protože opravdu jsme. Nemůžeme se narodit a nemůžeme umřít. Jako všechna energie můžeme jen měnit tvary a velikosti a zjevy.“

Nejvíce na mě zapůsobila právě Aljaška, která je neuvěřitelně komplikovaná osoba. V jednu chvíli milá a tak sladká dívka, která miluje a knihy a najednou… plná vzteku. Aljaška je rozhodně náladová bytost složité povahy. Ale naprosto jsem se do ní zamilovala. A ten fakt, že má ráda kopretiny… Mmmmm.

„Vy všichni kouříte, protože si to užíváte. Já kouřím, abych umřela.“

Upřímně nemám tušení, co bych měla o knize napsat, což se mi příliš často nestává. Sama totiž nevím, co si mám o knížce myslet. V jednu chvíli jsem do toho zažraná, usmívám se nad knížkou a je to tak krásné a skvělé a hezké a dodává takový přenádherný pocit a jsem tak ráda, že knihu čtu. A najednou proklínám Johna Greena, co to jen udělal? Jak mohl? Jak sakra mohl udělat něco tak hrozného? Jak? Proč? Copak může něco tak krásného takhle zničit?

„Člověk myslí, že umí chodit po vodě, jenže pak se ukáže, že má jen načuráno v botách.“

Sice jsem od Hledání Aljašky čekala trochu víc, ale nedá se říct, že by mě zklamala. Je to úžasná kniha a zapsala se mi do srdíčka. Mé mínění o Johnovi je stále stejné, pořád je to génius a Spisovatel s velkým S a já budu hrozně ráda číst každou jeho knihu.

Je to knížka živá. Pokud nechápete, co tím slovem myslím, přečtěte si, pak pochopíte. Celá vám hraje na city. Rozesměje vás, aby vás v další chvíli dojala. Je to knížka o dospívání, o obyčejném životě a se sladkou ironií poukazuje na to, jak je žití neobyčejné. Ale hlavně je o hledání. O hledání sebe samého, o hledání velkého Možná, o hledání Aljašky. Je jedinečná.

rdjžtrdjžtrdjžtrdjžtrdjžt

5 Replies to “Hledání Aljašky”

  1. Líbí se mi to „Vy všichni kouříte, protože si to užíváte. Já kouřím, abych umřela.“ Už kvůli tomuhle a tomu, že to napsal John Green, si ji chci pořídit, protože tohle by mohlo být vážně dobré 🙂 Uvidíme 🙂

  2. Hledání Aljašky jsem si koupila teprve před týdnem, takže se na ni co nevidět vrhnu. Doufám, že to bude tak úžasný jako „Hvězdy nám nepřály“ jinak nádherná recenze 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *