Avena: Skrytá

Název: Skrytá (Avena #1)

Originální název: Hidden
Autor: Marianne Curley
Počet stran: 288
Nakladatelství: Jota
 
Mladá Ebony vždy věděla, že není jedn obyčejná dívka. Její oči jsou nepřirozeně fialové, bývá mnohem rychlejší a silnější než ostatní a má lepší smysly. začne se rodičů vyptávat na všechno o tom, co je zač a její pátrání ji dovede k šílenému zjištění. Ebony (nebo mám říkat Ebrielle?) totiž ve skutečnosti vůbec není člověk a vůbec nepochází z tohoto světa. Je anděl, který byl uloupen a ukryt na zemi. Teď ji ale chce nebe zpátky a využívá k tomu právě Jordana…
 
V knize se střídají pohledy Ebony a Jordana, což je dobré spestření, můžeme se dvat na celý děj z obou stran a když vás jedna postava začne nudit, lze se těšit na tu druhou. Ebony je velmi zvláštní holka. Není to jedna z těch dokonalých holek, které jsou hvězdami školy a tak dále. Ebony je obyčejná, jak jen je to v jejím případě možné. Snaží se příliš nevynikat. Rodiče o ní mají velkou starost, vzhledem k tomu, že matce se nikdy nepovedlo porodit zdravé dítě, takže je samozřejmé, že si Ebony pečlivě hlídá. Nijak extra jsem si tuhle holčinu neoblíbila, ale zase, že by byla nějak extra hrozná to ne. Jen mi přišla fakt otravná a trapná.
Jordan se zrovna se štěstím nekamarádí. Jeho matka zemřela a otec je ve vězení, střídal se v pěstounských péčích… a má nevyřízené účty z minulosti, která je vážně mrzutá a zahalená smrtí… Jordan byl fajn, měla jsem ho rozhodně radši než slečnu Eb, nijak zvlášť se mi do srdce nezapsal, ale byl prostě v pohodě.
Ačkoliv v knize bylo vcelku dost postav, žádná mě příliš nezaujaa. Žádná nebyla dostatečně zajímavá, originální, abych si na ni pamatovala. Je tu Thane, ten typ postavy, kterou si většina čtenářek oblíbí, ale mě nijak do not nehrál. Byl na mě moc divnej. Když to shrnu, otravná Ebony, normální Jordan, divnej Thane, psychopat temný princ Luca, a přehnaně starostlivá kamarádka Amber… Postavy bylo dle mého dost málo propracované, tak snad se to dalším dílem zlepší…
Co se týče příběhu, musím říct, že jsem od něj čekala o dost víc. Vypadalo to dost dobře, nápad mi přišel velmi originální a obálka byla dokonalá a hrozně jsem se na knihu těšila. A ze začátku to bylo fakt dobré, že jsem se skoro nemohla odtrhnout. Uprostřed knihy jsem se nudila, příliš akce v knize nebylo, až zase na konci, kdy mě kniha zase začala bavit, posledních pár stran. A příběh pak tolik originální nebyl, když tak soudím, vlastně je to taková tuctová YAovka, která ničím nevyniká nad ostatnímí knihami tohoto žánru.
Co se musí nechat, autorka píše vážně hodně dobře. Její styl psaní mi vyhovoval, byl příjemný, četlo se to lehce a je vidět, že Curleyová psát umí, že už má nějakou várku knížek za sebou. Za tohle autorce dávám velký plus, protože díky tomu jsem byla schopna ten nudně neoriginální příběh přelouskat. Zároveň mi styl autorky připadá velmi kouzelnhý, taková zamlžená atmosféra při čtení, nevím jak přesně to popsat, ale takové zamlžené knížky mám ráda, ten nádech andělského tajemna je překrásný.
Nechci od knihy odrazovat, protože já a YA prostě nejde dohromady, za to čtenáře Young Adult by určitě zaujala a líbila se. Moc knih tohoto žánru jsem skutečně nečetla, ale tato je jedna z těch lepších, takže pokud se vám YA líbí, určitě vám to doporučuji. Vcelku průměrná knížka, dávám bod navíc za tu knižní mlhu.
rdjžtrdjžtrdjžt
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *