Deník třídního otloukánka

Název: Deník třídního otloukánka aneb Jak jsem zvítězil nad šikanou

Originální název: The Bully book
Autor: Eric Kahn Gale
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 232
Moje hodnocení: 7/10
Začíná nový školní rok a jedenáctiletý Eric Haskins nastupuje do šestého ročníku – posledního na prvním stupni. Netuší, co od něj očekávat. No rozhodně netušil, že se šestý ročník promění v úplné peklo. Několik jeho spolužáků mu postupně začnou ničit život. Udělají z něj takzvaného Pošuka. A tak se Eric setkává s krutou šikanou, která se stále stupňuje. Brzy se chlapec dozvídá o takzvané Knize šikany, která se už léta předává na škole. Jedná se o kniha, která vám radí jak být na vrcholu společenského žebříčku, do tohoto návodu bohužel spadá i stát se šikanátorem. Eric však nehodlá do konce školní docházky zůstat Pošukem, rozhodne se bojovat nejen sám za sebe, ale i za všechny, které by mohl potkat stejně zlý osud…
Eric Haskins je a přesto není zajímavá postava. Je obyčejný – ani chytrý, ani hloupý, není zlý, ani hodný, není nudný ani vtipný. Ale stane se obětí šikany. Během knížky na mě Eric působil trochu jako hrdina a silná osobnost, dle mého se se svou situací vypořádala dobře, tak, jak by to mnozí nezvládli. Erica jsem si oblíbila a celou dobu jsem mu přála hodně štěstí, aby šikanu překonal.
Dále se v knize setkáváme se třemi šikanátory a Držiteli pověstné Knihy šikany. Jason Prasinsky (jak ho Eric nazývá) velí tomu všemu. Jason je takový ten typ kluka, co si o sobě děsně myslí a je to strašnej idiot. Samozřejmě jsem ho vůbec neměla ráda. Pak je tu Adrian, který nebyl příliš vykreslený, a pak Donovan, kterého nemám ráda snad ještě více, než Jasona. Už jen proto, že býval Ericův nejlepší kamarád a obrátil se proti němu jen kvůli hloupé knize.
Za zmínku stojí Melody, Ericova kamarádka, do které je Eric zamilovaný. Melody jsem taky nesnášela.
Pravda, že jsem snad nesnášela úplně všechny, kteří se nějak obrátili proti Ericovi – což byli vlastně úplně všichni. Udržel se pouze pan učitel Whitner.
Knížka může zapůsobit trochu jako počtení pro mladší čtenáře, ve kterém toho není moc složitého. Ostatně, jedná se o deník jedenáctiletého kluka. Ve skutečnosti má ale knížka celkem silnou myšlenku. Dovolí nahlédnout po jemné stránce do situace oběti i šikanátora. Navíc Ericův příběh je celkem napínavý a čtivý, čte se skutečně lehce. A hodně se mi líbilo zakončení, to bylo skutečně boží.
Celkově – tahle knížka není mezi těmi, které by vás skutečně ohromily, hodně by vás bavily, vyvolávaly u vás mnoho emocí, byly neuvěřitelně dobře napsané. Je to prostě příběh malého kluka, kterému se přihodilo něco ošklivého, co by se mohlo stát komukoli. Příběh, který vás však donutí se trochu nad tím vším zamyslet.
ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKŮ DĚKUJI NAKLADATELSTVÍ JOTA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *