Začalo to kádinkou a končí to mrtvolou

Láska na první pohled, která se vyvine špatně…
Začalo to kádinkou a končí to mrtvolou.

V luxusním hotelu bylo nalezeno mrtvé tělo, kolem kterého leží čtrnáct zvláštních věcí. Tygrované tričko, černá krabička, fotka Eminemových rtů nebo skateboardisty bez skateboardu. Ačkoliv nejprve nikdo netuší, co si s tak podivným případem počít, brzy jim hromádka těchto podivných věcí odhaluje celý příběh o bolestech jedné lásky…

Věříte na lásku na první pohled? Amanda a Pravdan, neboli Bravo, se do sebe zamilují už při prvním setkání. Trvá jen chvilku a Amanda se vzdává svého zaměstnání a stěhuje se k Bravovi na maloměsto. Jejich láska je vášnivá a divoká, ale skutečně dokáže překonat všechny překážky života?

Bravo je tak trochu flegmatik s nelidským brajglem v bytě, chorvatského původu, pracuje jako dělník v německé firmě na výrobu tvrdokovu a o víkendech se stará o kočku, kterou vlastní společně s kamarádkou Franci.
Amanda je chorobně perfekcionistická, potrpí si na dokonalost a na Brava klade přehnaně vysoké nároky. Navíc má cukrovku, která hraje velkou roli v jejím životě, která možná zničila její vztah k otci. Postupem času si člověk uvědomí, že Amanda rozhodně není psychicky zdravá, proto její činy a myšlení možná nelze zcela pochopit, ale asi jej ani nelze odsuzovat. To děvče je zralé na soucit, ostatně jako celý příběh.

Kniha popisuje několik hodin, během nichž kriminalisté vyšetřují podivnou smrt. S každým nalezeným předmětem se můžeme retrospektivně podívat zpátky do minulosti, do vzpomínek daného předmětu a celý příběh Amandy a Brava se nám postupně prolíná před očima.

Musím uznat, že mě podání příběhu velmi zaujalo. Není to jen tak ledajaká kniha, je jiná, originální, ohromující a chladná. Stačila mi jediná knížka, abych si udělala o autorce jasný obrázek – Irma Kraussová je úžasná spisovatelka. Píše ledově, napínavě, nesnaží se hrát na city, spíš vás chce zasáhnout. Zchladit vaši psychiku, zabodnout se jako rampouch a nutit váš mozek, aby to v něm šrotovalo jako o život.

Jde o dramatický příběh, který se nese v shakespearovském duchu. Otrávené štěstí je tragédie o nešťastné lásce, ostrá, upřímná, smutná, rozhodně ne okoukaná. Naprostý protiklad tuctového. Možná to nemusí sednout každému, upřímně se domnívám, že úplně to asi nesedne nikomu, ale některé z vás by to mohlo dostat jako mě.

Přečtěte si Otrávené štěstí, protože to stojí za to. Irma Kraussová píše božsky, její nápady jsou vynikající a upřímně doufám, že si od ní přečtu něco dalšího. Přečtěte si to, protože to zaměstná vaši mysl a zaútočí na části vaší mysli, o kterých jste ani netušili, že je máte. Není to kniha, kterou si člověk zamiluje, ale je to kniha, o které můžete s děsivým pocitem na duši prohlásit, že je dokonalá. Až nepěkně moc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *