Tím všechno začíná

Název: Tím všechno začíná

Originální název: The beginning of everything

Autor: Robyn Schneiderová

Počet stran: 306

Nakladatelství: CooBoo

Hlavním hrdinou debutu osmadvacetileté Robyn Schneiderové je Ezra Faulkner. Ezra je nejpopulárnější kluk na škole, chodí s tou nejpopulárnější, krásnou Charlotte, je talentovaný tenista a všechno v jeho životě se zdá být dokonalé. Jednoho dne se ale všechno změní – po tragické nehodě už nejspíš nikdy nebude moci hrát tenis, odcizuje se od svých přátel a do jeho života vstupuje Cassidy. Ačkoliv se s náhlým neštěstím zdá, že je všem hezkým dnům konec, brzy se Ezra přesvědčí, že tím naopak všechno začíná.

„Jako by ta část mého já, která si tlachání s těmihle lidmi užívala, najednou zmizela a nechala za sebou jen ohromnou, dutou prázdnotu, a já visel na samém okraji a snažil se nespadnout do té díry, co se ve mně otevřela, protože jsem se děsil toho, že budu muset zjistit, jak je hluboká.“

Ezra se po celou dobu dospívání úspěšně snažil zapadnout mezi partu sportovců a roztleskávaček s budoucností, která rozhodně nesahá za hranice města. A i když se tak může Ezra zdá jako „odepsanej, neoriginální buran z balíkova“, Ezra brzy přesvědčí o opaku. Tenis se stane jen vzpomínkou na něco, kým kdysi býval, najednou má přátele úplně na jiné úrovni, stává se součástí jejich debatního týmu a mezi nimi je také sama Cassidy, dívka, která ukradne jeho srdce.

Časem se tedy chlapec projeví jako skvělý vypravěč se zálibou ve slovních hříčkách, neutichajícím vtipem a úžasnými pohledy na svět kolem sebe. A taková je vlastně celá knížka. Zachycuje svět nás vtipně, ale přesto smutně, rozhodně ale upřímně, upozorňuje na to, že ne všechno dopadá tak, jak bychom si přáli, že ne vždy je na konci každého příběhu happyend, je zkrátka výstižná a pravdivá, jako málokterá.

„Nakonec ale měla pravdu. Nikdy jsem jí neměl dávat zásluhy za svoje rozhodnutí. Všechno se to nějak smotalo dohromady, objevila se Cassidy a do života se mi vrátil Toby a poprvé jsem četl knihu, která mě vážně oslovila a já se musel rozhodnout, kým chci být v dozvucích svojí osobní tragédie.“

Vynesu teď do nebes autorku, která se dokázala vžít do role šestnáctiletého kluka, jak se jen tak někomu nepovede, pokud nejste šestnáctiletý kluk. V jednu chvíli jsem se dívala na obálku, abych se přesvědčila, že tohle napsal muž. I sám hlavní hrdina tedy působí opravdově, jako kdyby byl živá bytost a za jeho vznikem Robyn Schneiderová vůbec nestála. Dalším plusem je čtivost, knížka se čte velice dobře.

Tím všechno začíná je kniha, u které se možná budete dusit smíchy, myšlenky o životě vám budou hlavou probíhat jako o závod, budete chvílemi až smutní a konec vás překvapí a možná až šokuje. Nakonec si ale s pokrčenými rameny uvědomíte, že takhle to v životě bývá, že je knížka skutečná jako sám život a určitě ji několik dalších dní nepustíte z mysli. Jde o vskutku výborné dílo, do podzimních večerů jako dělané.

rdjžtrdjžtrdjžtrdjžtrgrgggRecenze je psána pro DatabázeKnih.cz

 

 

 

 

4 Replies to “Tím všechno začíná”

  1. Pěkná recenze 🙂 Tuhle knížku si toužím přečíst od té doby, co jsem poprvé viděla její obálku. Je to ten typ knihy, u kterého vím, že bude skvělý, originální a zaujme hned na první pohled.

  2. Neříkala jsem, že předchozí (vlastně nejnovější) tvá recenze je poslední co čtu? Měla být. Odmítám si ji připsat na seznam, to prostě nesmím, to vydržím.
    Ale tvá recenze je samozřejmě úžasná! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *