Město

Název: Město

Originální název: The City

Autor: Stella Gemmell

Počet stran: 416

Nakladatelství: Fantom Print

Město je již mnoho generací v nekonečné válce s dalšími městy. Většina ani nepamatuje, jaké to byly časy, když válka neexistovala. Bojují muži i ženy, dětí je čím dál méně a tolik obyvatel nemá jinou cestu, než žít svůj život v kanálech pod městem. Zdá se, že není nic, co by mohlo tu nekonečnou válku zastavit – až na císaře.

Příběh je utkán z několika dějových linek řádky hlavních, které jsou vzájemně propojené. Potkáváme bývalého generála Bartella, tajícího svou minulost, který se stará o dívenku jménem Emly, již našel v kanálech. Další linku tvoří Elija, Emin starší bratr, který se vydal z kanálů společně s novou přítelkyní Amitou. Neméně se na scéně objevuje i mladá vojačka Indaro.

Až mi má paměť nesahá, kdy jsem naposledy četla nějakou pořádnou fantasy. Oproti nekončící řadě vycházejících YA knížek to byla příjemná změna. Svět, který autorka představila měl své složitosti a dalo zabrat, než jsem se zorientovala. Příběh byl rozmanitý a Stelle se na těch čtyř stech stran podařilo vtisknout mnoho děje, u kterého se člověk nenudí. Jakmile jsem se zorientovala ve světě knížky, příběh jsem si naplno užívala.

Styl psaní Stelly je něco, co si nemohu vynachválit. Tvrdí se, že si zachovala způsob, jakým tvořil její manžel David Gemmell, což posoudit nemohu, jelikož jsem od tohoto autora nic nečetla, ale zároveň do knihy vložila něco osobitého a jedinečného a já nemohu jinak, než s tímto bodem souhlasit, byť ta osobitost a kouzlo z toho přímo září.

Pro ty, kteří nečtou tento žánr pravidelně, může být orientace v příběhu ze začátku trochu oříšek, pro zajeté čtenáře by to neměl být problém. Když ale člověk svět a příběh pozná, stojí to za to. Skvělý příběh v dokonale vytvořeném světě Stella sepsala jedinečným stylem, ze kterého jsem párkrát nedýchala a pokud chcete sáhnout po nějaké fantasy knížce, pak vám Město mohu jen doporučit.

rdjžtrdjžtrdjžtrdjžtZa poskytnutí recenzního výtisku děkuji KNIHCENTRUM.CZ.

4 Replies to “Město”

  1. Fantasy čtu často a tohle zní jenom jako jedno z dalších průměrných, podle popisu děje. Ne, že špatné, ale takových ročně vychází. Ale podle tvého hodnocení to zní hned zajímavěji. Zkusím, jestli to seženu. :o)

  2. Díky za hezkou recenzi. Na tuhle knížku jsem už nějakou dobu koukala, ale teď jsem se rozhodla, že si ji rozhodně přečtu. Už mám taky chuť na nějakou pořádnou fantasy:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *