Když peníze jsou všechno

S námětem, s jakým přišla slovenská spisovatelka Lucia Sasková, jsem se dosud nesetkala, proto jsem se ze zvědavosti rozhodla, že knihu zkusím. Jak už z názvu vypovídá, hlavní hrdinkou je zlatokopka. Setkáváme se s mladou holkou z průměrné rodiny, která se živí jako prodavačka. Konkrétně v klenotnictví, kde denně vídá starší, zazobané pány s jejich umělými slečnami. Hlavní hrdinka je vždycky nesnášela, ale zároveň jim záviděla… až se nakonec stala jednou z nich. Dostala se k nepříliš pohlednému, ale bohatému muži, kterému začal říkat Brouček a tak začala její cesta zlatokopky…

Autorka nám předkládá příběh dívky, která chtěla peníze a dala za ně všechno. Z venku to může působit hezky – drahé oblečení, luxusní dovolená… Jenže to všechno má svou cenu. Téma mi přišlo zajímavé, ale v závěru musím říct, že jsem byla poněkud zklamaná – z tohoto námětu se dalo vytěžit mnohem víc.

První věc, co stojí za zmínku – hlavní hrdinka je vážně úplná husa. Několikrát jsem měla pocit, že už ji něčím praštím. Otravná, ufňukaná holka, co si o sobě myslí bůhvíco, pohrdá „chudými“ lidmi včetně vlastní rodiny, vzdychá, stěžuje si a – jo, pořád a pořád obdivuje svá (umělá) prsa.

Navíc mi kniha přišla taková… nedodělaná a zmatečná. Neviděla jsem žádnou hlavní linku a vážně netuším, o čem zamýšlela autorka vyprávět. Možná o tom, kam vás nakonec dovedou peníze a co s vámi udělají, ale bylo to celé takové divně udělané. Nemluvě o spoustě nesrovnalostí, které se v knize vyskytují.

Nicméně navzdory všemu musím uznat, že mě to docela bavilo. Dá se to považovat za oddechové čtení, takže jsem s knihou strávila jen dva slunečné dny.

No, není to zrovna kniha roku, to určitě ne. Úplně hrozná hrdinka, mnoho nedomyšlených věcí… A konec, který měl možná dojmout a donutit k nějakému zamyšlení, mi osobní přišel vážně směšný. Ale na zabavení a oddech mi to stačilo, zajímavá zkušenost s neobvyklým tématem – ale další už určitě nepotřebuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *