Jen si troufni

Název: Jen si troufni

Originální název:  Dare to you

Autor: Katie McGarryová

Počet stran: 400

Nakladatelství: CooBoo

Beth Risková nežije zrovna tak, jak by sedmnáctileté dívky žít měly. Její matka je alkoholička, která Beth dává za vinu odchod jejího otce a Beth nezbývá, než se o matku starat. Pak se ale objeví policie a Beth se stěhuje ke svému strýci Scottovi, skvělému hráči baseballu, a jeho otravné přítelkyni Allison. Ryan je z bohaté rodiny, která se může zdát na povrchu dokonalá, avšak uvnitř je to zcela jinak – rodina má totiž tajemství, které všechna rodinná pouta zpřetrhalo. Ryan miluje dvě věci – baseball a výzvy. Pak se ale objeví výzva pozvat na rande Beth. Z pouhé výzvy se stává něco víc a oba dva si k sobě pomalu hledají cestu…

Beth je tvrdá, sprostá a vražedným pohledem spaluje každého, kdo by se k ní jen chtěl přiblížit. Vyrůstala v nicotných podmínkách, jediným východiskem jí byl alkohol, lehké drogy, sex a… Isaiah, její nejlepší kamarád, který to možná cítí trošku jinak. Ryan jde cestou, kterou mu vyšlapal jeho otec, dře, aby se po střední dostal rovnou do ligy a stal se profesionálním baseballistou. Ryan má však další tajnou vášeň – psaní, které by mu mohlo získat stipendium na vysokou školu. Ryan se náhle ocitá v rozhodování, jakou cestou se vydá.

Postavy nebyly špatné, Beth i Ryana jsem si oblíbila, stejně tak jejich přátele a Ryanova bratra. Příliš sympatie si u mě nezískali jak Bethiny rodiče, tak ani Ryanův otec. Bethina máma mi přišla ohromně sobecká a měla jsem chuť ji nechat, ať se třeba nechá ubít, nicméně Beth projevovala neustálou touhu matku zachránit, což chápu, přece jen je to její máma, ale… Ryanův táta byl neskutečný, svírala jsem z něj ruce v pěsti, protože byl zkrátka na zabití.

Autorka si dokáže získat čtenářky. Už dle námětu je vidět, že nejde o zrovna originální příběh, nešťastná holka, kluk s tajemstvím, kterého každá holka chce, ale on se zamiluje zrovna do Beth, nejdřív se tomu brání a najednou bum – velká láska. Přesto to bude každá holka žrát, protože jsme… no, prostě holky.

Autorka navíc píše čtivě, příběh baví a čteme, čteme dál, co se stane, aniž bychom vnímaly, že je tam spousta scén navíc, že je to zdlouhavý a děje se toho až moc. Připočtu-li k tomu, že Ryan, jakkoli se může zdát ze začátku jako tupec, nás okouzlí a budeme mu slintat u nohou, jedna úžasná scéna s lahvičkou deště to dokonale potvrzuje, pak nás to prostě dostane.

Tahle knížka je skvělým příkladem toho, že i docela tuctový námět neomrzí, když je dobře podaný a když jej někdo umí napsat. Čte se to dobře, baví to a je to zajímavé a romantické. Příběh o mladé lásce, který se vám sice nezapíše kamsi hluboko do srdce, ale bude se vám líbit a budete autorce hltat každé slovo.

rdjžtrdjžtrdjžtrdjžt  Recenze je psána pro DatabázeKnih.cz

One Reply to “Jen si troufni”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *