Je libo šálek íránského čaje?

Co se vám vybaví, když se řekne Írán? Troufám si tvrdit, že většina z vás si jako první představí válku, islám, terorismus. Íránská spisovatelka se ale pokusila ukázat světu i druhou stranu této země – tu, kde rostou granátová jablka, čtou se básně a pije čaj.

Čaj s nápadníkem je příběhem dvou žen, Míny a Darji, které po islámské revoluci v Íránu emigrují do USA. Uplynuly roky, ale ani jedna z nich není v „americkém ráji“ šťastná. Rozhodnou se proto vrátit se zpátky do rodné země…

Kniha obsahuje tři části, kde první se odehrává v Mínině současnosti v Americe, v době, kdy se rozhodne vrátit se do Íránu. Druhá část nás vrátí do jejího dětství, do života v Íráně před nástupem islámu, během revoluce a po ní, včetně příchodu do Ameriky. A v třetí části se podíváme do Íránu po všech těch letech spolu s našimi hrdinkami.

Mylně jsem od této knihy dle názvu očekávala romantickou knížku, ale byla jsem velmi příjemně překvapena. Žádné romantické linky v hlavní roli se zde čteář nedočká, zato jej čeká zajímavý pohled do života imigrantky, který mu poukáže, jaké to je, když je váš domov na dvou místech a zároveň jste na obou cizinkou.

Čaj s nápadníkem
Debut íránské autorky

Kromě postav ale autorka věnovala velký prostor i Íránu samotnému – jeho historii, tradicím a zvyklostem, kultuře a v neposlední řadě také kuchyni. Byla to velmi zajímavá výprava do země, jejíž světlé stránky nám většinou média neukazují, sonda do života běžných lidí. V čtenáři taková zkušenost snadno vyvolá chuť se do Íránu podívat, u mě to platí rozhodně – jen škoda, že tu návštěvu nemůžu uskutečnit před šedesáti lety…

Pominu-li obsah, krásný příběh a zajímavé informace, které knížka nabízí, vyzdvihnu ještě text samotný, který se nejen pěkně četl, ale také si jím autorka pěkně pohrála – její schopnost mě v jednu chvíli rozesmát a hned na to zmrazit úsměv na tváři, mě fascinovala. Ale jo, určitě stojí za zmínku, že ta knížka je místy dost vtipná, příjemně jsem s u ní pobavila.

V Čaj s nápadníkem nehledejte žádné zvraty, akci, lapání po dechu a létající emoce. Není to typ knížky, od které se nebudete moct odtrhnout. Je to knížka, kterou si užijete při čaji, klidná, odpočinková, když zrovna nechcete, aby vás autor roztrhal na kousky, ale spíš pohladil po duši.

A rozhodně doporučuji i v případě, pokud chcete nahlédnout Íránu pod pokličku, abyste si za všemi těmi válkami a bombami představili i něco hezkého. Protože Marjan Kamali mě přesvědčila, že si to Írán zaslouží. Nechte se přesvědčit taky.

View this post on Instagram

Kolik máte doma nepřečtených knih? Taky se vám stává, že si knihu koupíte a pak ji roky neotevřete? ? Jednou z takových pro mě byla knížka Čaj s nápadníkem. Zpětně po letech jsem vlastně ani nevěděla, proč jsem si ji tehdy koupila, ale konečně jsem se do ní začetla…? ? Bylo to příjemné čtení. Jde o příběh matky a dcery, které se zbytkem rodiny emigrovaly po islámské revoluci z Íránu do USA. Je to zajímavý náhled do íránské historie, ale i kultury, tradic a jídelníčku. Předtím jsem o Íránu téměř nic nevěděla, takže tahle kniha mi přinesla spoustu nových informací, až jsem zatoužila se do země podívat, ideálně však před padesáti lety…?? ? Ocenila jsem, že v knížce nejde o romantickou linku, ta je tam jen ke konci slabě nastíněna. Jinak je to spíš o životě dvou žen, o tom, jaké to je, když máte domov na dvou místech a zároveň jste na obou cizinkou, o lásce k Íránu, svobodě a samozřejmě čaji.? ? Nedá se říct, že by mě kniha držela v napětí nebo ve mně něco zanechala, ale bylo to rozhodně zajímavé a hezky se to četlo. Dokonce jsem se u čtení dost nasmála a občas mě zamrazilo. (Často hned po sobě.)? ? Doporučuji, pokud máte náladu na nenáročné, klidné čtení k čaji nebo se chcete dozvědět něco víc o íránské historii a tradicích. . ps: Zkuste v létě některou z těch nepřečtených otevřít.? Která to bude? . . #cajsnapadnikem #tipnaknihu #ukazcoctes #vicecasunacteni #knihomolove #dnesctu #kniznitip #knihomolka #knizka #czbookstagram #ctenijesexy #kniznirecenze @knizniklub #ctenitemeni #bibliophile #bookstagram #reading #instabook #bookish #togethertea #marjankamali #tucteno2020

A post shared by Verča ? (@tastucnakem) on

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *