Jak to vidí Milo

Název: Jak to vidí Milo
Originální název: What Milo Saw
Autor: Virginia Macgregor
Počet stran: 304
Nakladatelství: Mladá fronta

Milo je devítiletý chlapec, který navzdory své oční vadě dokáže vidět více, než většina lidí i s sebelepším zrakem. Dovede totiž vidět svět úplně jinak… Milo žije se svou maminkou, prababičkou a prasátkem Hamletem, když jednou mamince prasknou nervy a rozhodne se dát prababičku do domova důchodců. Zprvu příjemně vypadající domov pro seniory ale Milo brzy prohlédne, vidí špatnosti, které zaslepení dospělí, kteří mají svých problémů dost, nevidí. Na domově důchodců je něco zvláštního a Milo je odhodlaný zjistit, co se v tom domě vlastně děje…

Kdybych měla vystihnout jedno veliké plus této knihy, pak řeknu: jednoduchost. Jde o příběh, nad kterým člověk nemusí přemýšlet, ale přesto mu myšlenky procházejí hlavou samy, s nevídanou lehkostí, která nám z hlavy dovede vymazat všechny problémy. Milo je výjimečná postava, která nám v průběhu čtení dovolí dívat se na svět jeho očima, kdy je vše zbytečné zamlženo a to nejdůležitější, co my starší častokrát přehlížíme, je zde jasnější, než kdy předtím.

Autorka v knize ukazuje, že každý jednou zestárneme, dává nám před oči přístup malého dítěte vůči mnohem starším lidem a zabývá se tímto tématem v průběhu stránek. Důchodci jsou na světě dost dlouho na to, aby z něj leckdy dokázali pochytit dostatek, a děti tu nejsou tak dlouho na to, aby se stihli slepotou a zmatku ze světa dospělých nakazit. Možná to spojuje malého chlapce a starou paní blíže, než mnoho jiných lidí.

Milo je inteligentní chlapec, kterého si zamilujete od prvních stránek. Jeho příběh, růžový, hravý, jednoduchý, a přesto až dojemný a silný, vás pohltí. Odplaví spěch, starosti a problémy všedních dní a dá nám možnost dívat se na svět pro jednou trochu jinak – lépe, jasněji. Jak to vidí Milo je knížka, kterou můžete číst, ať je vám devět nebo sto, protože každý si v něj najde to své, každý ji pochopí svým vlastním způsobem, bude ji vidět z jiného úhlu, ale všichni pod stejným světlem.

Je to knížka čtivá, oddechová a přesto s jistou hloubkou, jejímž přečtením neprohloupí snad vůbec nikdo. Už nepotřebujete růžové brýle, dejte si před oči tuhle roztomile růžovou knížku, nechte se unést tímto skvělým vyprávěním a pokuste se na pár okamžiků vidět svět tak, jak to vidí Milo.

rdjžtrdjžtrdjžtrdjžt

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji KNIHCENTRUM.CZ.
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 Replies to “Jak to vidí Milo”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *