A vítězkou se stává…

America se dostala do Selekce, prošla jí až do Elity a počet dívek bojujících o Maxonovo srdce se stále zužuje… America si už své pocity ujasnila a ví, co chce: Maxona. Za každou cenu. Král ji však nemá příliš v lásce a snaží se udělat cokoliv, aby se jí zbavil. Navíc jsou tu další dívky, ke kterým má Maxon blízko a především rebelové, kteří dělají problémy víc než kdy dřív…


První pro mě byla velmi očekávaná knížka, neboť jsem si tuto sérii docela oblíbila. Typická YA, která nenadchne, neurazí, ale snadno se čte a čtenáře zabaví. Ale abych byla upřímná, u První mi už trochu ruply nervy.

Hlavní hrdinka byla ještě otravnější než v předchozích dílech, což je teda docela výkon. Vůbec se mi nelíbilo, jak arogantně a sobecky smýšlela – nemluvě o té naivitě a pitomosti, kterou projevila již v předchozích dílech. Nelíbil se mi její postoj k Aspenovi. Zase si hrála na nejdůležitější a děsně chytrou a… zkrátka toho bylo moc už i na mně, ačkoliv v předchozích dílech jsem ji celkem snášela.

Problém první je ten, že nebyla jediná, kdo mě fakt doháněl k šílenství, co se týče postav. Maxona jsem nikdy moc nemusela, ale teď jsem měla chuť ho něčím přetáhnout po hlavě. Prvotřídní blbec.

A nemluvě o Celestě! Co to jako mělo být? Z toho, co autorka s tou holkou prováděla, mi bylo na zvracení. Panenky jsem protáčela tolik, až mi očka málem vypadla… Najednou je z ní prostě andílek? A nechce si s Americou rovnou pořídit BFF náramky?

Klišé, trapné scénky a předvídatelný děj – v Selekci i Elitě to také bylo, ale co se týče první, zcela to tím přetékalo. Po pravdě jsem si docela oddechla, když to celé skončilo, protože ničemnost té knihy byla leckdy k smíchu, leckdy až k pláči.

Na druhou stranu, co jsem od toho mohla čekat? Bylo mi jasné, že to všechno dopadne nějak takhle, ale přece jen jsem doufala, že mě Kiera Cass něčím překvapí nebo se alespoň vyhne některým věcem, které byly fakt moc. Dobré je, že se to čte rychle. Ačkoliv jsem z toho byla dost na hlavu, tak nějak mě to bavilo a otáčela jsem stránku za stránkou jako blesk.

Pokud jste četli předchozí díly, rozhodně První nevynechte. Nelituji, že jsem ji přečetla, protože jsem holt chtěla vědět, jak to skončí – i když jsem to možná věděla předem, jak jsem řekla, je to dost předvídatelné. Jen bych vás měla upozornit, ať nečekáte žádný zázrak či velkolepý závěr. Vše se nese ve stejném duchu jako předchozí díly, snad jen s trochu více klišé a postavami na zabití. Možná to není úplně nejlepší série, ale není ani nejhorší a pokud hledáte něco jednoduchého a čtivého, není První ani celá série špatná volba. Už jen kvůli těm obálkám. Tahle série ukrývá perfektní nápad a myšlenku – jen zpracování trochu pokulhává.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *