Zrada temného elfa

Název: Zrada temného elfa (Křišťály moci #1)

Autor: Michaela Burdová

Počet stran: 292

Nakladatelství: Fragment

Kdysi před dávnými časy stvořila nymfa Miantha říši zvanou Mianthilii a s ní sedm bratrů Neposkvrněných – těch nejmocnějších bytostí, které mají Mianthilii chránit a dohlížet na ni. Jednomu z nich – Isgraëlovi – však zakalila zrak touha po moci a chtěl být sám ten nejsilnější. Proto všechny své bratry zabil. Těsně  před smrtí však Neposkvrnění ukryli po celé říši své Křišťály moci a vyřkli proroctví. Proroctví o dívce, která jednoho dne všechny Křišťály najde a zničí Isgraëlovo zlo.

Nyní se temný elf, jenž drží krutou nadvládu nad Mianthilií, dozvídá o dívce z proroctví a pošle svou družinu Temných, aby ji přivedli. Neilin, obyčejné dívce, se tak náhle změní život jednou provždy, když do vesnice vtrhnou a pozabíjí všechny, které znala. Neilin se však podaří s pomocí tajemného a nesmírně krásného elfa Arwina uniknout a dozvídá se o svém poslání. Míří do Neprobádaného hvozdu, kde leží sídlo elfů. Jejich cesta ovšem nebude vůbec snadná, nebezpečí se ukrývá na každém rohu a není nikdo, komu mohou věřit…

Spisovatelka nám nabízí mnoho dalších dějových linek. Potkáváme Terien, mladou princeznu, Isgraëlovu dceru, která nenávidí otcovo zlo, je vězněm v jeho Věži zkázy a není nic, co by jí bytí zpříjemňovalo. Až na naději, že její otec bude zničen… a na Sorgana. Obávaného temného vojevůdce, který není schopen nic cítit – dokud se neobjeví Terien. Dále nás autorka přivádí do tábora psanců v čele s králem Edrianem, ve kterém se ocitá i Leja – Neilinina sestra, která probudí v králově srdci něco, co nikdy nezažil… Táborem prostupuje strach s odhodláním zároveň – schyluje se k válce, kterou nelze vyhrát.

Autorka stvořila úžasný svět plný elfů, gryfů, draků, temného zla a nekončící čisté touze po dobru. Rozjela fantasy sérii s velkou nadějí na úspěch, nabídla řádku dějových linek a velkou hromádku postav, které lze postupně blíže poznávat a vytvořit si k nim vztah. K některým postavám mám vztah neutrální, jako třeba Neilin, jiné jsem si zamilovala, jako princeznu Terien a zkrátka neodolatelného Sorgana.

Knížka byla ohromně čtivá. Četla jsem ji již podruhé, ale přesto jsem neustále musela otáčet stránku za stránkou abych věděla, jak to dopadne. Strhla mě do tobogánu, z kterého nelze zpátky. Dokázala mě překvapit a šokovat, každý den jsem,  se těšila domů až budu moci zase číst. Nevím, čím to je, ale do příběhu jsem se natolik vžila, jako nikdy do ničeho jiného, všechno jsem prožívala s nimi, propadla jsem do světa, ze kterého není úniku.

Zrada temného elfa je dost slibný začátek série. Do knížky jsem se úplně zamilovala, natáhla prstíky pro mé srdíčko, stiskla a stáhla ho do svých řádků, aniž by se mě ptala na svolení. Je to má srdcovka, kterou už asi bude navždy a netuším, jestli se někdy nějaká knížka dostane na její místo. Číst Křišťály je fantastický zážitek.

rdjžt rdjžtrdjžtrdjžtrgrggg

 

Děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

* V recenzi jsou použity ilustrace Michaely Burdové

3 Replies to “Zrada temného elfa”

  1. Křišťály už mám pár měsíců půčené od spolužačky.. ale prolog nebo co jsem to vlastně přečetla mě moc nezaujal a pořád se mi nechce pokračovat s čtením a místo toho čtu stále jiné knihy, většinou zapomínám že křišťály vůbec za tou hromadou knížek jsou.. snad si na ně konečně najdu čas a změním názor:)

  2. Celou tuto sérii považuji za výbornou. Začátek prvního dílu se mi moc nelíbil, prostě mě nezaujal, ale pak mě celá série naprosto vtáhla do sebe… Je ohromně čtivá a i když má nějaké mínusy (tedy alespoň pro mě), úplně jsem se do ní vžila a krásně ji prožívala. Něco takového se mi nestalo u mnoha knih, ale u KM jo. 🙂

  3. Přesně jak je psáno, prolog a začátek mě nezaujal, ale jakmile jsem se dostala za prvních pár stránek, tak jsem měla knihu během 2 dnů přečtenou. Další díly jsem měla během dne, protože jsem jen četla, četla a četla. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *