Závist

Název: Závist (Román prázdné rakve #1)

Originální název: Envy

Autor: Gregg Olsen

Počet stran: 285

Nakladatelství: Fortuna Libri

Port Gamble je malé městečko, takže když je nalezena mladá Katelyn Berkleyová mrtvá ve vaně, zatřese to všemi obyvateli. Nikdo neví, co se stalo. Zabila se dívka sama? Zavraždil ji někdo? Nebo to byla jen nešťastná nehoda? Hayley a Taylor Ryanovy – neobyčejná dvojčata – nevěří, že by to byla sebevražda a rozhodnou se zjistit pravdu, při čemž využijí své výjimečné schopnosti.

Postupně se nám odhaluje minulost a každým krůčkem jsme blíže k tomu, co se vlastně stalo. Temných minulostí je tam zapleteno víc, stejně jako postav. Velké množství postav, ve kterém se prostě občas ztratím, každopádně každá postava je něčím zvláštní.

Katelyn sama bylo dost deprimovaná, žila se závistí vůči své nejlepší kamarádce, která měla všechno, co Katelyn nikdy mít nebude. Katelyn odepřeli prarodiče slíbené peníze na vysokou, její matka věčně pije, Katelyn potká kyberšikana… život Katelyn nebyl snadný, inu v příběhu se toho o nic moc nedozvíme, jelikož hned umírá, ale je to oběť a s obětí má každý vždy nějaký ten soucit.

Nejvíce se v příběhu vyskytovala právě dvojčata, která mi upřímně příliš nesedla. Až na schopnosti jsou to vlastně normální holky, chvílemi mi přišly jako takové ty hlavní hrdinky, které jsou milé, skromné, skvělé, každý je má rád a pro nás čtenáře neskutečně otravné a tady byly navíc dvě. Více mě zaujali jejich rodiče – máma psychiatrička a otec spisovatel, autor detektivek. A také jejich kamarádka Beth, která je prostě naprosto příšerná, ale alespoň trochu zajímavá.

Potkáváme se i se Starlou – Katelyninou údajnou nejlepší kamarádkou. Starla je krásná, oblíbená, úžasná, sobecká, bezcitná a všichni jí padají k nohám. Její život se může zdát stejně dokonalý jako ona sama, až na lehce šílenou matku kadeřnici, která úmyslně  stíhá zákaznice do uší, slizkého Jakea, kterého si matka přivedla domů a otravného mladšího bratra, který působí zdánlivě nenápadně. Je tu Colton – Haylin kluk, kterého Taylor nemusí. Colton taky není zrovna zajímavá postava, na rozdíl od jeho mámy, která trpí agorafobií.  Neměla bych opomenout šílenou novinářku Moiru, která chce za každou cenu vydat článek o dvojčatech a vplétává nám tím do příběhu druhou zápletku.

Upřímně nevím, co si o knížce myslet. Při čtení jsem měla takový ten mrazivý pocit,
který mám u mála knížek, většinou u těch vážně dobrých. Závist mě ale trochu zklamala. Některé pasáže jsem příliš nechápala, celý příběh byl takový zmatený a divný, dvě zápletky mi moc neladily a možná bych jednu vypustila a více se věnovala té první. Takové to velké odhalení toho, jak to bylo, jsem si představovala jinak, nějaké velké bum při kterém budu lapat po dechu, ale všechno to přicházelo pozvolna a tak nějak nudně, ale zároveň ohromně napínavě.

Ke knížce mám smíšené pocity, které se celkem těžko popisují. Ale četlo se to hezky a vlastně mě to i bavilo, navíc, když se jedná o příběh na motivy skutečné události, to na zajímavosti přidávalo. Charaktery byly dobře propracované a všechno bylo stoprocentně uvěřitelné. Myslím, že udělám jedině dobře, když obdaruji Závist zlatým průměrem.

rdjžtrdjžtrdjžt

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FORTUNA  LIBRI.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *