Quo Vadis?

Název: Quo Vadis (v překladu Kam kráčíš)

Originální název: Quo Vadis

Autor: Henryk Sienkiewicz

Počet stran: 592

Nakladatelství: Omega

Příběh se odehrává ve starověkém Římě, v době kruté vlády císaře Nera. Touto dobou se pomalu začíná do světa rozšiřovat křesťanství – zcela nová víra, která je však většinou společnosti – hlavně té bohaté a mocné části společnosti – zavrhována, společnost stále věří ve své římské bohy.

Hlavními postavami Quo Vadis jsou Vinicius a Lygie. Vinicius je římský patricius, který se zamiluje do Lygie. Lygie je ovšem křesťanka. Vinicius se ji snaží získat. Nejprve využije násilí, ale to se mu nepodaří. Dochází mu, že lásku si člověk násilím nezíská a rozhodne se proto pro jinou cestu, kterou by získal dívčino srdce. Poznává křesťanskou víru a nachází v ní pravdu. Nakonec se do sebe vzájemně zamilují, ale jejich láska musí čelit dlouhé řadě překážek…

Henryk ve svém velkém románu pochopitelně nabízí velké množství postav. Mimo hlavní dvojice se objevuje zmiňovaný Neron, císař a uznávaný básník. Neron je krutý vládce, který rád rozdává smrt, nezáleží mu na nikom, než na sobě samém. Ostatně ani nikomu zase nezáleží na něm, kromě jedné jeho ženy, kterou on ignoruje.
Další velmi zajímavou postavou je Petronius, císařův oblíbenec a Viniciův blízký přítel. Petronius má velmi dobře vykreslený charakter a představuje charismatickou osobu. Oplývá životní moudrostí, ale odmítá přijmout víru křesťanů, není schopen ji pochopit.
Zajímavá je také postav Chilóna. Chilón je úplně ubohý, podlý člověk, který podvádí všechny kolem sebe, chová se jako zrádce a je vždy na straně toho, kdo zaplatí. V životě mu nejde o víc než o peníze, ale nakonec se i člověk jako on stává křesťanem.
Za zmínku stojí i Petr a Pavel – biblické postavy, které však spisovatel zasadil do knihy jako úplně normální postavy. Působili v Římě jako křesťanští světci a přiblížili sami sebe s jakousi lidskostí, které se jim jinde nikde nedostalo.

Stejně, jako je to s Petrem a Pavlem je to s celou knihou. Henryk vyzdvihl křesťanskou víru tak, jak se to podle mě nikomu nepodařilo a zcela změnil můj pohled na ni. Za tohle si ode mě zaslouží velké plus. Plně chápu, že autor získal Nobelovu cenu, protože si ji určitě zaslouží – především za tohle neskutečné dílo, ve kterém dokázal pochytit křesťanství a představit ho lidem pod úplně jinými reflektory, než jak je běžné. A vždy mě moc těší, když narazím na tuhle knihu v seznamu povinné četby, protože si to místo určitě zaslouží.

Kniha má své osobité kouzlo, ale je také velmi čtivá. Nečekala jsem, že se mi bude číst tak hladce. Otáčela jsem stránku za stránkou v napětí, co bude dál. Poprvé jsem knížku četla, když mi bylo třináct a nebyl u mě problém příběh pochopit. Ale teď už jsem starší, chápu více věcí a spatřila jsem mezi řádky knihy to, co jsem dřív neviděla.

Tohle dílo je důkaz, že Henryk Sienkiewicz je Spisovatel s velkým S a získal si můj plnoprávný obdiv. Quo Vadis se mi líbilo a pokud váháte, jestli si knihu přečíst, ode mě máte doporučení. Tahle knížka za to určitě stojí.

rdjžt rdjžtrdjžtrdjžtrgrggg

Děkuji nakladatelství OMEGA za poskytnutí recenzního výtisku. 

3 Replies to “Quo Vadis?”

  1. Veľmi pekná recenzia! 🙂 Pred rokom a pol som bola aj na muzikálovom predstavení v Divadle Jonáša Záborského v Prešove a bol to úžasný zážitok. 🙂 Odvtedy si chcem tú knihu prečítať, ale vždy príde pod ruku iná. A tiež ten počet strán ma trochu odrádza. 😀
    P.S. Zaujímalo by ma, kvôli čomu si odrátala pol hviezdičky. 😀

    1. No, 5 ode mě mají většinou ty knížky, do kterých se úplně zamiluji, vytvořím si k nim nějaký speciální vztah. 🙂 4.5 mají ty fakt úplně hodně dobré. 🙂

  2. Je to úžasná kniha… Miluju její ušlechtilý humor a něžnost lásky, která přesahuje lidské chápaní, ať už myslím tu mezi mužem a ženou, nebo tu lásku tu vyšší… 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *