Smát se, brečet a být

Pomalu, a pak najednou docela

V životě každého člověka jednou nastane chvíle, kdy si uvědomí, že už si skoro nepamatuje, jaké to je být dítětem, neboť jím není. Člověk dospívá, jako když usíná… pomalu, a pak najednou docela. (Upravuji si Johna Greena, protože to tak zkrátka je.) Vím o čem mluvím a myslím, že není vhodnější doba o tom psát, než teď, protože právě tohle všechno zažívám. A jednou už si nemusím pamatovat, jak jsem se cítila, když si to teď nezapíšu.

Abych to objasnila – začne to pomalu, všechny ty slasti a strasti dospívání, psychické i fyzické, člověk si začne utvářet hlubší názory, dívat se na svět jinak, dělat problémy, myslet si, že je neporazitelný a že je schopen dobýt svět, stejně jako dumání v sobě samém, co teprve v případě osamělé dívky, která se najednou cítí osamělá, pochybuje o všem, co může, nerozumí si, hledá se, třídí své sny. Lepí se na to pláč, první city, smutek, úzkost… Nastane ten okamžik, kdy má chuť nad vším přemýšlet, vše zveličovat, hledat něco všude, kde to není. Nerozumět světu a sobě. A pak jednou… to vyprchá.

Ten okamžik

V TEN OKAMŽIK se „pomalu“ změní v „najednou docela„. Stal se okamžik, kdy jsem přestala chápat problémy, které jsem měla. Přemýšlím nad světem a sebou jako jednou věcí, protože chtě nechtě, jsem součást tohoto světa. Není to můj nepřítel a kdykoli jsem si to myslela, byla jsem já svým vlastním nepřítelem. Nejsem vyhnanec v době a světě, který nechápu. Věci nejsou proto, aby se chápaly a když z každého detailu, neštěstí, které vlastně není neštěstí, přijde pláč… ty velké věci nás zničí.

Není to okamžik, kdy člověk přestane dospívat, tak se rozhodně necítím. Jen přejde z té fáze blíž k dětství k fázi blíž dospělosti. Najednou už vím, co chci, aniž bych to věděla přesně. Mám představu o tom, co jsem a vím, jací jsou lidé. Vím, že některé věci jsou zbytečné a život moc krátký na to, abych se všemi těmi věcmi zabývala. A vím, že některé jsou důležitější.

Našla jsem se

Co dodat? Neobjevila jsem svět ani své místo v něm. Ale našla jsem samu sebe. Přestala jsem se nemít ráda. My sami jsme jediní, s kým trávíme každou sekundu našich životů a když budeme žít se sebe nenávistí, nikdy nemůžeme být šťastní. Jak bychom mohli? Odpouštím i druhým. Všechno. Teprve teď mi dochází, že je fakt pravda, že odpuštěním děláme laskavost sami sobě, ne ostatním.

Pořád pláču. Brečím, směji se, tančím v pyžamu, nadávám na silničáře, těším se na radosti života, líbám, básním, objímám, vztekám se, zpívám si, sním, přejídám se, hladovím, nesnáším, miluji, trápím se, raduji se. Problémy se budou dít vždycky a stále se dějí. Ale já jsem ŠŤASTNÁ. Nesplnily se mi všechny sny, nestalo se nic extra úžasného, nic není ani vzdáleně dokonalé, ale urovnala jsem samu sebe. Nemusela jsem se hledat, abych se našla, a našla. Jsem šťastná a nevím proč. Možná proto, že dělám věci, které mě baví. (I přesto, že dělám ty, co mě nebaví.) Možná proto, že jsem s lidmi, které mám ráda. (I přesto, že nechutně hodně trávím čas i s těmi, které nesnáším.) Žiji v tenhle okamžik, v tuhle jedinečnou chvíli, protože nakonec je to to nejdůležitější, co mám. Přestala jsem přežívat a utíkat před životem.

Dosáhla jsem toho, co je podle mě nejdůležitější pro to, aby se člověk přiblížil dospělosti.

Prostě jen žiji. A hele… ono to stačí.

9 Replies to “Smát se, brečet a být”

  1. Niko, tohle je skutečně to nejkrásnější, co jsem viděla napsané. Upřímně myšleno. Vystihuje to celou tu podstatu toho citátu od Johna Greena, celý život i všechny ty pocity, které jsou a které jsi tu napsala. Ani netuším, co ti k tomuhle článku říct. Snad jenom, že ti to hrozně přeji. Jsi skvělá osůbka a nezasloužíš si nic jiného, než to, co je tu napsáno. Nikdo si to nezaslouží a já jenom doufám, že i ostatní, včetně tebe to tak budou mít navždycky. Děkuji moc za tento článek, protože je skutečně nádherný a také moc děkuji Deny, že to sdílela na facebooku. 😀

  2. Krása, jako vždy dokonalý popis toho, co je na světě důležité. Já své pocity a impulsy částečně vyjádřila ve svém článku o Vánocích, ale uznávám, že Tobě se opravdu nevyrovnám.. Směj se dál 🙂

  3. Krásný článek! Taky bych se chtěla jednou najít. Neustále totiž přemýšlím, kdo vlastně jsem a to je místy vyčerpávající. Bohužel jsem se zatím nenašla, ale snad se mi to někdy podaří 🙂

  4. Popravdě se přiznám, že já, věčné dítě, z toho mám trochu depresi o.O Já jsem naopak ještě nepřišla na to, že bych asi měla být dospělejší 😀 Líbila se mi myšlenka i obrázky k tomu, ale asi mám ještě čas na to, abych se našla 🙂 Zatím jsem spokojená tak, jak to je. Napůl dítě, magor a malinká částečka rozumné lidské bytosti (snad) navrch. Zatím to tak funguje docela zdárně 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *