Teen královna LGBT literatury znovu dobývá srdce čtenářů

Po Simonovi a jeho probuzení se Becky Albertalli vytasila s dalším příběhem. Tentokrát však místo utajeného gaye máme v centru dění Molly, která má problém se svou váhou a ještě nikdy ani nedostala pusu. Jedno však mají obě knížky společné – s láskou to ani jeden z hrdinů nemá jednoduché… (A oba jsou kamarádi Abby!)

Přestože byla Molly šestadvacetkrát zamilovaná, nikdy z toho nevzešlo nic víc. Bodejť by ano, když sebekritická Molly ze strachu nikdy nedá nic najevo. Její dvojče Cassie je však úplný opak – s holkami flirtuje a experimentuje jako nic. Nikdy ale neměla opravdový vztah – až doteď. Molly cítí, že se se sestrou odcizují, a zdá se, že jediná šance, jak jí zůstat blízká, je zkusit to s tím hezkým kámošem Cassiny přítelkyně. Jenže co když Mollyna láska č. 27 je někdo úplně jiný?

Při čtení knížky jsem si opět – ostatně stejně jako u předchozí knihy autorky – kladla otázku: To už vážně musí být v každé knížce zástupci všech různých ras a sexuálních orientací? Židovka Molly, dcera dvou maminek, z nichž jedna je afroameričanka, její ségra randící s rozkošnou pansexuální Asiatkou… no jéje. Becky zkrátka ví, jak potěšit moderní čtenáře. Ale taková dávka musí občas i queer lidičkám protočit duhovky.

Nenechte se však zmást – i přes mou otrávenost tou šílenou barevností jsem si knížku náležitě užila a nevěřím, že se najde čtenář, který by všechny ty páry neshipoval. Za mě to rozhodně bylo ještě lepší než příběh Simona Spiera.

Nejen že se to svižně čte, dokonce je to vážně vtipné, už dlouho jsem se u knížky takhle nenasmála. Jindy zase se to s náhlostí dotkne člověka přímo u srdce. Občas člověk prostě potřebuje po náročném dni něco přesně takového – milou, vtipnou lovestory. Já jsem si ji zamilovala už ve chvíli, kdy bylo řečeno, že Asiatka Mina je milovnicí tučňáků.

YA čtenáři si v každém případě přijdou na své. I když se vám kniha nezapíše do srdíčka, (protože třeba – i když to nechápu – nejste posedlí tučňáky), troufám si tvrdit, že vás to bude bavit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *