Tam, kde zpívají velryby

Lidé se se ztrátou vypořádávají různě… Lisa McCullenová vzala svou dceru a přestěhovala se z Anglie na druhý konec světa, do Austrálie, kde žije její teta. Silver Bay je místo, kde vás lidé přijmou a na nic se neptají. Kde lidé žijí své poklidné životy, sledují delfíny a velryby a večer se nechají uspat oceánem. Pak se ale objeví Mike. Mike pracuje ve velké firmě a chce ze Silver Bay udělat velké letovisko a tak zcela rozvrátit životy lidí, pro které tohle místo znamenalo všechno. Přesto se z něj stává první člověk, kterého se Lisa McCullenová rozhodne pustitk sobě…

Příběh je vyprávěn z několika pohledů. Setkáváme se s tajuplnou Lisou, která v sobě skrývá nekončící, mučivou bolest, Mikem, který se postupně stává zcela jiným člověkem, Lisy dcerou Hannah, která chce být jen uviděna, starou tetou Kathleen, někdejší slavnou Lovkyní žraloků nebo Gregem, stopařem velryb, jenž je léta bezúspěšně zamilovaný do Lisy. Každá postava nám dá jiný pohled na příběh, každá nám dovolí nahlédnout do vlastního nitra a poznat ji. Každá nakonec svým způsobem přiroste k srdci.

Již chápu, co svět vidí na Jojo Moyesové. Každým slovem dělá ze svých postav výjimečné bytosti a přesto jen lidi. Zavede vás skrze věty na úplně nové místo a při čtení vám dá pocit, že jste přímo tam, ve Stříbrné zátoce, na lodi Izmael a pozorujete velryby.

Je to čtivé. Víc než to. Začnete číst a už se nebudete chtít odtrhnout. Budete chtít vědět, jak to dopadne se Stříbrnou zátokou, Kathleen a Ninem Gainesem, velrybami a Lisou s Mikem, Vstoupíte do Stříbrné zátoky a budete si připadat jako cizinci, když však dočtete, budete cítit, že tam patříte, jako kdybyste tam žili. Jojo vás strhne mezi řádky a donutí vás zapomenout, že existuje svět kolem vás, natolik vás Stříbrná zátoka pohltí.

Stačila jedna kniha, abych si tuto spisovatelku zamilovala. Smála jsem se, tajila dech, kolena se mi třásla jako želé, polykala jsem napětím vzduch, téměř jsem měla místy slzy v očích Stříbrná zátoka mě příjemně překvapila. Nevěděla jsem, co od ní čekat, ale dostala jsem to nejlepší. Stříbrná zátoka mi zkrátka přirostla k srdci a mohu ji jen doporučit.

One Reply to “Tam, kde zpívají velryby”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *