Muž jménem Ove

Název: Muž jménem Ove

Originální název: En man som heter Ove

Autor: Fredrik Backman

Počet stran: 336

Nakladatelství: Host

Muž jménem Ove, hlavní hrdina stejnojmenné knihy, je na první pohled jen nevrlý, starý dědek, který nemá rád dobu a všechno kolem, snad jen kromě svého auta. Ove si nejvíc ze všeho přeje zemřít, nikdy mu to ale nevychází – což je nakonec možná dobře, protože postupem času se ukazuje, že Ove není možná tak špatný, jak se zdá. A prsty v tom má jedna těhotná cizinka, malé uřvané děti, jeden rozervaný kocour, jeden homosexuál a požehnaná parta dalších prapodivných lidiček, kteří se do života Oveho zamotají.

Kniha nám ukazuje z velké části i Oveho minulost, popisuje jeho život od dětství, přes první ztráty, první práci, prvního tvoření pohledu na svět a… prvního momentu, kdy potkal Sonju, jeho nejdražší ženu, kterou nikdy nepřestal milovat a která z nepochopitelných důvodů milovala jeho. Po její smrti už ale ve světě nezbylo nic, co by mohl mít Ove rád – jen samá francouzská auta, muži v bílých košilích, nešikové, co neumí parkovat a odbarvené nány – nebo ne?

Fredrik Backman – švédský novinář, bloger a úspěšný spisovatel, narozen r. 1981.

Světe div se, ale tohohle věčně zamračeného, nevrlého dědulu si zkrátka nejde neoblíbit. Stejně jako je nemožné se nesmát u příběhu o chlapovi, který se snaží zabít. Ano, tato kniha je úplně absurdní a tím svým absurdním způsobem naprosto dokonalá. Autor píše neskutečně dobře a podařilo se mu vytvořit takové postavy, které když si člověk má oblíbit, tak si je prostě oblíbí, jakkoli se to může zdát nepravděpodobné. Postavy – a to především Oveho – zkrátka budete milovat.

Knížka je to vtipná, zalykala jsem se u ní smíchy, ale zároveň přemýšlivá, chytrá, dech beroucí a místy až žene slzy do očí. Přičtěme k tomu, že celé je to velmi čtivě napsáno a co dodat? Ta knížka má všechno, co má správná kniha mít.  

Nevím, co bych ke knize měla dále dodat, protože vím, že bych se opakovala nekončící chválou. Jde o knížku, na kterou nezapomenete, která se odlišuje od všech příběhů, které jste četli, která má své nevídané kouzlo naprosto úchvatně sepsané. Možná se vám bude chtít plakat, budete přemýšlet o životě a světě, nebudete se moci odtrhnout, rozhodně se budete pořádně bavit a smát a především – Oveho budete milovat.

rdjžtrdjžtrdjžtrdjžtrdjžt

5 Replies to “Muž jménem Ove”

  1. Krásná recenze. Nemůžu jinak než souhlasit. Muž jménem Ove je opravdu nádherná knížka, kterou by si podle mého názoru měl přečíst každý 🙂

  2. Doufám, že až si tuhle knihu konečně pořídím (rozuměj někde stáhnu nebo ji najdu ve slevách, protože jsem poměrně švorc 😀 ), bude se mi líbit stejně jako Tobě a Basteře 🙂

  3. Další kniha, na kterou všichni pějí jen ódy! Ani tvoje pěkná a čtivá recenze není výjimkou. 🙂 Doufám, že tuhle knihu budou mít brzo v knihovně, protože s pořizováním to asi nedopadne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *