Když 35 žen prahne po stejném muži

35 dívek. 1 princ. Životní šance – to je Selekce. Ocitáme se na území USA, před lety skončila čtvrtá světová válka a nyní se tam rozléhá království Illéa. Lidé jsou rozděleni do osmi kast. Osmá kasta – ti nejchudší. První kasta – šlechta. America, z Páté kasty, se nikdy nechtěla do Selekce přihlásit, princ i celá hra ji přišla povrchní, navíc byla tajně zamilovaná do svého Aspena, ačkoli svou láskou porušovali zákon. Okolí však na ni naléhalo a Americu vybrali mezi 35 dívek, které budou bojovat o princovo srdce.


Objevujeme velké množství sympatických i nesympatických postav, mimo ostatní dívky v soutěži i Americy rodinu, královskou rodinu s princem Maxonem, který očividně nakonec není tak povrchní, jak se zdálo, a možná přece jen Americy srdce získá. Sama hlavní hrdinka byla skvělá, ačkoliv mě její přílišná náklonnost k Maxonovi poněkud štvala, protože… Aspen. Aspen je úžasná postava, toho kluka jsem si zamilovala a jemu a Americe rozhodně fandím.


Na jednu stranu mi celý motiv knihy připadal jako parodie na Hunger games v dívčí verzi. Několik společenských skupin, očíslovaných, ti na vrcholu žijí v luxusu, další trpí hlady, přísná pravidla a bičování, pár těch desítek vylosovaných účastnic, z kterých může zvítězit jen jedna, milovaná mladší sestřička… Přesto mi to ale vůbec nevadila a nápad knihy se mi velmi líbil. Autorka to měla dobře promyšlené, seznámila nás jak s historií Illéy, tak se současnou politickou i mezilidskou situací. Krásně vytvořený dystopický svět!


Je sice pravda, že akce, které se dočkáme v jiných dystopiích, tady očekávat nemůžeme. (Vyjma dívčích válek o jednoho muže, víte, o čem mluvím, dámy.) Něco málo tu je, ale skutečně jen málo. Jde spíš o klidný příběh zaměřen na city. Rozhodně se ale u knihy člověk nenudí. Přečetla jsem ji během dvou dnů, četlo se to svižně a příběh zkrátka baví. Autorka píše příjemně, nejsou tu zdlouhavé popisy ani nudné pasáže, i když zrovna autorka píše o maličkostech, stejně se u toho čtenář nedočkavě drží, jak to dopadne.


Není to žádné vrcholné literární dílo, které by vám vyrazilo dech. Nejde o nic výjimečného. Ale jde o knihu s zajímavým a originálním námětem, plnou lásky ať už jako takové, lásky v rodině či mezi přáteli, která se dobře čte, chytne si svého čtenáře a už jej nepustí. Nemohu nezmínit obálku, která je naprosto dokonalá. Nezbývá mi, než knížku doporučit dál, jsem si jista, že nebudete zklamáni. Přes svou jednoduchost si získala moje srdíčko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *